Keittiösuunnitelmat etenevät yhdessä HTH:n kanssa

Postaus on toteutettu yhteistyössä HTH Keittiöforumin kanssa

Kun olimme saaneet talon pohjapiirustuksen valmiiksi, aloimme heti sen jälkeen suunnittelemaan keittiötä. Tai oikeastaan tiesimme jo pohjapiirrosta laatiessa melko tarkkaan, millaisen keittiön haluamme; keittiöön tulisi suuri saareke ja korkea kaappiseinä saarekkeen taakse. Näiden suunnitelmien kanssa kävimme tapaamassa muutamaa kalustetoimittajaa ja lopulta päädyimmekin meille jo ennalta tuttuun kumppaniin, HTH Keittiöforumiin.

Kouvolan HTH Keittiöforumin taitava, super-asiakaspalvelija Viivi Tasala palveli meitä heti ensimmäisellä käynnillä ja teki meille nopealla aikataululla ensimmäisen version tulevan kotimme keittiöstä. Tätä versiota muokattiin toiveidemme mukaan vielä muutamia kertoja, kun mielemme muuttui ja suunnitelmat tarkentuivat. Ja tässä se on, meidän keittiösuunnitelmamme:

Keittiöstämme tulee pääosin valkoinen, mutta allassyvennykseen valitsimme tammiset yläkaapit ja peitelevyt. Tasomateriaalin kanssa pähkäilemme vielä, mutta tällä hetkellä voiton on viemässä Tulikiven Calacatta Arni Terrazzo. Tätä kaunista kiveä tulee tasojen lisäksi myös välitilaan.

Takaseinällä vasemmalta alkaen on integroitu jääkaappi, apteekkarinkaappi kuivatarvikkeille, laatikosto, allaskaappi ja integroitu astianpesukone, kaappi integroidulle uunille ja mikrolle ja viimeisenä integroitu pakastin. Allas tulee takaseinälle, jotta tiskit eivät kerääntyisi saarekkeen päälle ja mielestäni se tuo keittiölle myös kodikkuutta ja särmää. Minimalistisesta keittiöstä haaveileva mieheni olisi halunnut korkean kaapiston koko seinälle, mutta tällöin laskutilaa olisi jäänyt keittiöön melko vähän, joten luovuimme lopulta ajatuksesta. Samalla jouduin kuoppaamaan haaveeni aamiaiskaapista.

Saareke on kolme metriä pitkä ja saarekkeessa on lieden lisäksi vetolaatikot astioille ja aterimille. Saarekkeen olohuoneen puoleiselle sivulle tulee hyllykaappeja ja muutama baarijakkara. Saarekkeen eteen tulee iso ruokapöytä. Katsotaan, teemmekö pöydän itse vai löydämmekö jostain valmiin, joka sopisi budjettiin.

Kuvan tamminen mallikeittiö löytyy Kouvolan HTH Keittiöforumilta. Tämä sama tamminen ovi valikoitui myös meille allassyvennyksen yläkaappien materiaaliksi. Vetimen virkaa toimittaa alumiininen vedinura. Vedinuran ansiosta yleisilme on pelkistetty ja kaappien ja laatikoiden avaaminen ja puhtaanapito on helppoa.

Edellisen kotimme keittiö oli myös tilattu HTH:lta ja olimme keittiön laatuun ja toimivuuteen erittäin tyytyväisiä. Vanhan kotimme keittiötä esittelinkin jo tässä postauksessa. Hyvät kokemukset laadusta ja hyvä hinta-laatusuhde painoivatkin vaakakupissa paljon, kun valitsimme keittiötoimittajaa uuteen kotiimme.

HTH on tanskalainen yritys ja sillä on Suomessa neljä myymälää: Helsingissä, Espoossa, Lahdessa ja Kouvolassa. Kaikkien neljän myymälän takana on kouvolalainen yrittäjä ja on mahtavaa, että voimme tukea valinnallamme paikallista yrittäjää. Globaalisti HTH toimii 12 eri maassa ja yhteensä myymälöitä on 130. Keittiöiden lisäksi HTH toimittaa myös kylpyhuonekalusteita ja vaatekaappeja.

Kun aloimme suunnitella keittiötä, tutustuimme ensin nettisivujen insipiraatiokuviin, mutta hyvin pian halusimme käydä myymälässä paikan päällä tutustumassa eri keittiömalleihin. Samalla pääsimme testaamaan keittiöiden erilaisia ominaisuuksia. Suosittelen lämpimästi turvautumaan heti alkuvaiheessa myyjän apuun. Keittiösuunnittelun ammattilainen osaa ottaa suunnittelussa huomioon asiakkaan toiveiden lisäksi keittiön toiminnallisuuden, jolloin lopputulos on paitsi tyylikäs, myös arjessa toimiva. Keittiösuunnittelija tekee maksuttoman 3D-mallinnoksen suunnitelmasta, jolloin lopputuloksen hahmottaminen on helpompaa.

En malttaisi odottaa, että saisin nähdä tuon meidän keittiön jo livenä! Mutta ennen sitä on vielä paljon tehtävää, esimerkiksi yhden talon rakentaminen. 😀 Toivottavasti ensi keväänä pääsen julkaisemaan teille kuvia valmiista keittiöstä.

Jos keittiösuunnitelmasta nousee jotain kysymyksiä tai kommentteja, niin vastailen niihin mielelläni. 🙂

Missä mennään, milloin päästään muuttamaan ja rakennetaanko itse?

Monia kiinnostaa rakentamisen aikataulu ja yleisin kysymys, joka minulle esitetään onkin, että milloin pääsemme muuttamaan. Tavoitteenamme on, että saisimme muuttoluvan toukokuun loppuun mennessä ja ensi kesäksi siis jo uuteen kotiin. Aikataulu on napakka, mutta sen pitäisi olla kuitenkin ihan realistinen, ellei matkan varrella tule yllätyksiä.

Tontilla on tehty nyt muutama viikko maanrakennustöitä ja ne valmistuvat tämän viikon aikana. Ensi viikolla tehdään perustukset, ja sen jälkeen alkaa valmistelut lattiavalua varten. Päädyimme siihen, että lattia valetaan ennen talopaketin tuloa, jolloin pääsemme joulukuussa heti talopaketin saavuttua tekemään sisätöitä, eikä tarvitse odottaa lattian kuivumista. Mieheni kunnianhimoisena tavoitteena olisi saada autotalli rakennettua ennen kuin talopaketti tulee, joten syksystäkin on tulossa kiireinen raksan osalta.

Haluaisimme lyödä lukkoon myös kalustetoimittajat mahdollisimman pian, jotta pystymme keskittymään talvella ja keväällä rakentamiseen, eikä kalusteiden kilpailuttamista tarvitsisi enää siinä vaiheessa miettiä, vaan voisimme keskittyä yksityiskohtien viilaamiseen.

Moni on myös kysynyt, rakennammeko talon itse. Meille tulee Kannustalon talopaketti ulkoapäin valmiina eli meidän tehtäväksemme jää tehdä itse tai teettää ulkopuolisella mm. väliseinät, sisäkaton, viemäri- ja sähkötyöt ja tietysti kaikki pinnat. Teemme itse osan töistä appiukkoni avustuksella ja tämän lisäksi palkkaamme apuun ammattilaisia, jotta talo valmistuisi aikataulussa ja työn jälki olisi priimaa. Olemme päässeet seuraamaan esimerkiksi ammattimaalaria työssään ja tästä urakasta maksamme mieluusti ammattilaiselle, sillä työ sujuu ammattimaalarilta uskomattoman nopeasti ja työn jälki on myös eri luokkaa, kuin jos tekisimme sen itse. Osan LVI- ja sähkötöistä, eli esimerkiksi putkien ja sähköjohtojen viennit, teemme itse, sillä tämmöisestä työstä on turha maksaa korkeaa tuntipalkkaa ammattilaiselle, sillä siinä menee itse tehtynä sama aika. Eli yritämme tasapainoilla hinnan, laadun ja aikataulun kanssa sen suhteen, mitä kannattaa tehdä itse, ja mikä teettää ulkopuolisella.

Jos rakentamisen aikataulusta heräsi jotain kysyttävää tai kommentoitavaa, jätä kommentti, niin vastailen mielelläni. 🙂

Asuntomessujen ihanimmat yksityiskohdat

Meidän perheen viimeinen yhteinen lomaviikko oli kiireinen ja täynnä tekemistä. Pääsimme tiistaina vierailemaan Tuusulan asuntomessuilla kahdestaan mieheni kanssa ja tutustumaan upeisiin messutaloihin. Jos sinulla on mahdollisuus käydä messuilla, suosittelen lämpimästi!

Somessa monia on huolestuttanut, toteutuuko messuilla suositus hygieniasta ja turvaväleistä ja minun kokemukseni asiasta on kyllä – ja toisinaan. Messujärjestäjät olivat tehneet kaikkensa, jotta jokaisella messuvieraalla olisi turvallinen käynti. Suojamaskeja oli jaossa heti ennen messubussiin hyppäämistä ja käsiä pääsi desinfioimaan jokaisessa kohteessa. Messutyöntekijät rajoittivat kävijämääriä kohteissa, mikä ruuhkautti kohteet paikoin, mutta mielestäni jonottaessa säilyi ainakin jonkinlainen turvaetäisyys. Minulla oli koko messujen ajan turvallinen olo, mutta nämä asiat ovat kuitenkin niin henkilökohtaisia, että jonkun toisen kokemus messuista saattaa olla toisenlainen ja ahdistava.

Mutta sitten itse kohteisiin! Tuusulan messuilla oli todella paljon hirsikoteja ja nämä upeat ja jykevät puukodit olivat kovasti mieleeni. Kuitenkin tänäkin vuonna kivitalot HEVI Lumitiikeri ja molemmat Dupliot hurmasivat meidät huolellisella viimeistelyllä ja työn jäljellä. Hyvin tehtyjä ja rakennettuja taloja on ilo katsella!

Messukotien sisustuksissa oli ihania yksityiskohtia ja olen tähän postaukseen koonnut ne ideat, joita haluaisimme budjetin puitteissa toteuttaa omassa kodissamme. Koska emme halunneet jäädä osaltamme tukkimaan reittiä, en valitettavasti ehtinyt ottamaan kaikista kohdetietoja ylös, enkä enää jälkikäteen niitä muistanut.

Kastelli Kuori 115:ssa oli ihanan harmoninen sävymaailma. Koti ei ollut kliinisen valkoinen, mutta silti vaalea ja rauhallinen.

Kastelli Kuori 115:ssa värimaailma jatkui myös lastenhuoneessa.
Kastelli Kuori 115:ssa oli myös nämä ihanat Woodnotesin tuolit!
Tämä paritalo Veljestecon baarikaappi oli mielestäni yksi messujen upeimmista yksityiskohdista. Vaikka se on todella maskuliininen, voisin rakentaa tämmöisen milloin vain omaan kotiini, jos sille löytyisi arvoisensa paikka.
Tämä on yksi esimerkki Duplio-kivitalon työn jäljestä ja viimeistelystä. Vaatekaapit ovat viimeistellyt ja epäsuora valo on kiinnostava.
Terrantinta-talo Puustellin Helmessä oli kätevä integroitu kuramatto. Hiekka ja pienet kivet jäävät maton pintaan, eivätkä kulkeudu sisälle asti.
HEVI-kivitalo Lumitiikerin sängynpääty ja yöpöydät olivat yksinkertaisuudessaan upeat. Myös yöpöydän päällä oleva pistorasia on näppärä, jolloin esimerkiksi laturin johdot eivät loju ja pölyty lattialla. Tämän makuuhuoneen lattia on myös IHANA!
Samassa makuuhuoneessa oli myös tämä upea mittatilausvaatekaappi.
Lumitiikerin sauna oli myös aivan täydellinen lauteiden mallia ja sävyä myöten.
Lumitiikerin kylpyhuone oli kiinnostavan mallinen. Unidrainin lattiakaivot ovat myös meillä hankintalistalla. Pidän myös kovasti noista seinään tai kattoon integroiduista eleettömistä suihkuista.
Note to self: yhden tehosteseinän sijaan tapettia tai maalia kannattaa laittaa useammalle seinälle.
Lattiasta kattoon yltävät suurlaatat ovat upeita katseenvangitsijoita ja helpottavat puhtaanapitoa, kun saumoja on vähän. Toivotan myös seinä-wc:t lämpimästi tervetuloa meidän talouteen!
Valokiskoja olemme suunnitelleet muutamaan tilaan, jolloin valaisimien paikkaa voi itse muuttaa valon tarpeen mukaan.
Honka Huomenen lastenhuoneen sisustus on kiinnostava ja värimaailma harmoninen,
Tämä Duplio Aallon väliovi on kaunein näkemäni. Täytyy kysyä näistä tarjous, josko saisimme mahdutettua tämmöiset budjettiin.
Rakastuin myös puisiin ulko-oviin. Tässä ovessa on lisäksi ihana iso ripa, josta oven voi avata.
Finnlog Hetenan ulkokatoksen materiaalina oli poltettua puuta. Myös talon musta ulkoverhoilu oli poltettu, jolloin puupinta on täysin huoltovapaa. Katoksessa oli myös ihana tuoksu.
Toivottavasti pääsen ensi kesänä laittamaan jo istutuksia uuden kodin terassille. Silloin ruukkuihin pääsevät ehdottomasti nämä kauniit apilat.

Oletko sinä käynyt asuntomessuilla? Jos olet, mitä pidit messuista tai mikä kohde tai yksityiskohta jäi erityisesti mieleesi?

Tuusulan asuntomessut avautuvat

Huomenna Tuusulan asuntomessujen ovet avautuvat tavalliselle kansalle. Meillä on liput hommattu tiistaiksi, joten pääsemme heti messujen alkuun käymään paikan päällä. Miehelläni on vielä tämä viikko lomaa ja saimme hoitajan lapsille tiistaiksi, joten päivä valikoitui sen vuoksi. Odotan asuntomessuja innolla! Tykkään kierrellä ja fiilistellä asuntomessuilla ja jos messuilta jää vielä jotakin konkreettista vinkkiä käteen, niin aina parempi. Asuntomessut järjestettiin viime vuonna kotipaikkakunnallamme Kouvolassa ja emmepä silloin tienneet, että seuraavilla asuntomessuilla katsoisimme kohteita jo rakentajan silmin.

Messukodeissa minua kiinnostaa erityisesti arkkitehtuuri, pintamateriaalit, kiintokalusteet, sisustus ja pihat. Olemme kierrelleet jonkin verran kaupoissa katselemassa pintamateriaaleja tulevaan kotiimme, mutta sopivien materiaalien etsiminen kauppojen pienten mallipalojen joukosta on, kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Messukodeissa pääsee näkemään paljon erilaisia pintamateriaaleja oikeassa ympäristössä ja valaistuksessa. Oikeissa kodeissa materiaalit pääsevät paremmin oikeuksiinsa ja usein sisustussuunnittelijat tai rakentajat ovat keksineet materiaaleille, esimerkiksi laatoille, vielä jotain extraa, esimerkiksi ladonnan suhteen.

Vietimme viikonlopun perheen ja ystävien kesken Joensuussa ja hotellihuoneessa lasten unta valvoessa oli vihdoin aikaa selata läpi Deko-lehden messunumero. Tämän messunumeron perusteella odotan kovasti kohteita HEVI kivitalo Lumitiikeri, Dekotalo Ruuti, Designtalo Puro ja Finnlog Hetena. Ajattelin ottaa messuille kameran mukaan, ja jos jaksan, koostan tänne blogiinkin joitain suosikkejani. Instagramiin varmasti ainakin. Tein muuten Instagramin käyttäjille asuntomessubingon. Sen voit ladata tämän postauksen lopusta. Bingon voi jakaa Instastooreissa ja merkata ne kohdat, jotka messuilta bongasi. Jos tägäät minut bingoon, jaan postauksen omassa stoorissani. 🙂

Oletko sinä menossa asuntomessuille? Mitä odotat messuilta eniten?

Tulevan kodin pohjapiirros

Kun aloimme suunnitella tulevaa kotia, kävimme läpi varmasti satoja eri talotoimittajien pohjakuvia. Tontti asetti etsinnälle omat haasteensa, sillä talo on sijoitettava tontille pitkittäin eli sisäänkäynti on talon päässä. Kannustalon Ladoille tyypillistä on suuri tupakeittiö keskellä taloa, jolloin valo läpäisee talon kauniisti ja talon sisäänkäynti sijaitsee keskellä taloa. Tämä ei kuitenkaan meidän tontillamme ole mahdollista, joten se rajasi Kannustalon omia hyviä pohjavaihtoehtoja pois.

Toiveiden tynnyri pursusi tietysti yli äyräiden, kun aloimme suunnitella taloa. Lähtökohtana talon suunnittelulle oli neljä makuuhuonetta, tilava avokeittiö-olohuone, riittävästi säilytystilaa, sekä kätevä yhteys kodinhoitohuoneesta vaatehuoneeseen. Lisäksi toivoimme, että olohuoneesta olisi näkymät lammen suuntaan ja metsään. Näiden lisäksi toiveissani oli esimerkiksi arkieteinen, erillinen saunamökki ja lasten ja aikuisten makuuhuoneiden sijoittuminen eri puolille taloa. Lopulliseen pohjaan emme saaneet kaikkia toiveitamme sijoitettua niin, että talon neliömäärä olisi pysynyt kohtuullisena. Lisäksi esimerkiksi haaveet saunamökistä hautasimme kustannussyistä. Mökki olisi jäänyt luultavasti ainakin lähivuosina vähälle käytölle, sillä pienten lasten kanssa saunominen ei ainakaan minulle ole mikään nautinto. Ehkä rakennamme sen tontille vielä joskus myöhemmin – tai sitten eläkekotiin.

Piirsimme itse lukuisia eri vaihtoehtoja, mutta neliöitä taloon tuli aina valtavasti. Yhtenä päivänä löysimme Kallion sylissä -blogin pohjapiirustuksen ja siinä se oli – pienillä muutoksilla meille juuri sopiva. Kallion sylissä -blogin pariskunta on itse suunnitellut pohjan ja kun olemme näyttäneet pohjakuvaa eri talotoimittajille, kaikki ovat sitä kovasti kehuneet. Teimme joitain muutoksia omien tarpeidemme mukaisesti, mutta muuten huonejärjestys mukailee tuota heidän jo valmistunutta taloaan melko tarkasti.

Ensin ajattelin, että en jaa täällä pohjakuvaa ollenkaan, sillä se on jotenkin niin henkilökohtainen ja samalla ehkä myös nolostelin sitä, että olimme ”nyysineet” sen toiselta perheeltä. Mutta tässä se nyt on, jospa se puolestaan toimisi inspiraationa jollekin toiselle rakentajalle. 🙂 Talossa on 155 neliötä ja toivon jokaisen neliön palvelevan meidän perheen tarpeita mahdollisimman hyvin tulevina vuosina.

Meistä tulee Kannustalorakentajia!

Teimme pari viikkoa sitten isot kaupat kotisohvalta käsin, sillä tilasimme Kannustalolta talopaketin. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, marras-joulukuussa tontillemme kohoaa Kouvolan ensimmäinen Lato. Se voi herättää ihmetystä (ja toivottavasti myös paljon ihailua) naapurustossa, sillä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja ylväydessään nimensä mukaisesti hieman ladon näköinen.

Kannustalon Lato 119 -malli toimi julkisivun puolesta suunnittelun lähtökohtana. Julkisivu tulee olemaan tumman harmaa ja talon kaksi terassia puunvärisiä. Alla oleva havainnekuva on lainattu Kannustalon sivulta.

Kannustalon Lato 119 -malli toimi meidän muusana, kun suunnittelimme, miltä uusi kotimme näyttäisi. Kuva on lainattu Kannustalon sivuilta.

Jumppasimme viime viikon lupakuvia yhdessä Kannustalon arkkitehdin kanssa ja saimme perjantaina rakennus- ja poikkeuslupahakemukset eteenpäin. Haemme poikkeuslupaa sen takia, että asemakaavan mukaan tontille pitäisi rakentaa kaksikerroksinen talo. Rakennusvalvonnan mukaan toiveita yksikerroksisen talon rakentamisesta on tullut rakentajilta niin paljon, että nämä toiveet haluttiin rakennusvalvonnassa ottaa huomioon. Yksikerroksisen talon rakentaminen siis onnistuu, mutta se vaatii poikkeuslupakäsittelyn. Samalla haemme myös lupaa rakentaa autotallin lähemmäs naapuria. Tällä ratkaisulla saisimme mahdutettua tontille sekä autotallin, että autokatoksen. Nyt sitten vain odotellaan ja toivotaan, että lupa heltiäisi nopeasti, eikä vaatisi lisäselvityksiä. Odottaminen ei ole varsinaisesti meidän perheen vahvuus. 😀

Olen haaveillut Kannustalon rakentamisesta yhtä kauan, kuin haave oman kodin rakentamisesta on elänyt. En oikein tiedä edes syytä tähän ihastukseen, sillä en ole vieraillut monessakaan Kannustalossa. Olen ammatiltani viestijä ja siitä syystä kiinnitän erityisesti huomiota yritysten markkinointiviestintään ja siinä Kannustalo on mielestäni onnistunut hyvin. Myönnän, että olin alkuun mainoksen uhri, mutta emme me sentään taloa pelkästään hyvän mielikuvan perusteella ostaneet. Saimme Kannustalon Jarkko Rossilta hyvää ja erittäin nopeaa palvelua, jopa sellaisina kellonaikoina, etten itse olisi enää työmeiliä viitsinyt niihin aikoihin avata. Kannustalo pystyy rakentamaan meille sellaisen talon kuin haluamme, ja vielä kilpailukykyiseen hintaan, mikä oli tietysti yksi tärkeä tekijä rakennuskumppanin valinnassa.

No miksi sitten valitsimme Ladon, emmekä esimerkiksi Kannustalon perinteisempää talomallia? Mieheni ihastui Kannustalon Lato-malliin välittömästi, kun hän näki sellaisen ensi kertaa vuosia sitten. Itse olin varma, että rakentaisimme joskus Kannustalon Harmajan, mutta niin siinä kävi, että minut on käännytetty tässä vuosien varrella Ladon ystäväksi. Ja kun sitten kävimme tontilla ensimmäisen kerran, olimme molemmat sitä mieltä, että Lato sopisi tähän maisemaan kuin nenä päähän. Molempien haaveet ovat siis käymässä todeksi.

Kerroin tässä postauksessa tontin valinnasta ja lupasin palata talotoimittajan valintaan sitten, kun olemme valinnan tehneet. Laitoimme tarjouspyynnöt muistaakseni seitsemälle eri talotoimittajalle kesäkuun puolivälissä. Lisäksi kysyimme tarjousta paikalliselta timpurilta talon rakentamisesta niin sanotusta pitkästä tavarasta. Tämän vaihtoehdon hylkäsimme kuitenkin lopulta aikataulusyistä, sillä toiveenamme on päästä tekemään sisätöitä talossa jo joulukuussa. Muutaman talotoimittajan kanssa olimme käyneet keskusteluja jo ennen tarjouskyselyä.

Pidimme (tai no, mieheni piti) tarkentavia palavereja viiden eri talotoimittajan kanssa. Kahdesta talotoimittajasta ei ollut kuulunut mitään, ei edes kiitosta tarjouspyynnöstä, joten mieheni soitti myyjille. Toinen oli kyllä lukenut sähköpostin, mutta hän oli siirtynyt toisiin työtehtäviin saman konsernin sisällä, eikä ollut käynyt mielessä välittää tietoa kollegalleen. Toinen oli myös nähnyt viestin, mutta oli ollut koronakevään jälkeen niin kiireinen, ettei ollut ehtinyt vastata.

Arvostamme mieheni kanssa molemmat hyvää palvelua ja sitä saimme muutamalta talotoimittajalta. Palvelun ei missään nimessä tarvitse olla pröystäilevää, vaan asiakkaan toiveiden kuunteleminen riittää meille. Kävimme muutaman kerran tapaamassa Jettatalon Kymenlaakson myyntiedustaja Ullamaija Toivosta ja saimme häneltä myös todella hyvää ja henkilökohtaista palvelua. En voi kylliksi korostaa, miten tärkeää hyvä (ja asiallinen) palvelu on, varsinkin näin isojen päätösten kanssa ja etenkin meille ensi kertaa rakentaville.

Mutta nyt saa jättää kommentteja tai kysymyksiä – iskeekö lato vai onko se mielestäsi ihan nounou?

Mitä asioita otamme keittiösuunnitteluun mukaan vanhasta kodistamme ja mitä aiomme tehdä toisin?

Tontilla ei ole vielä tapahtunut muuta kuin risukon raivausta, mutta mielessä siintää jo uuden kodin sisustus ja kalustevalinnat. Olemme käyneet tapaamassa yhtä kalustetoimittajaa ja olemme saaneet jo muutaman luonnoksen tulevan kotimme keittiöstä. Ihanaa päästä suunnittelemaan, mutta voihan vaikeus, kun jossain vaiheessa pitää alkaa tehdä lopullisia valintoja! Keittiö on mielestäni yksi kodin tärkeimmistä ostoksista ja se sanelee pitkälti myös kodin muuta sisustusta.

Kun suunnittelimme tulevan kotimme pohjaa, tuli aika pian puheeksi, millaisen keittiön uuteen kotiimme haluaisimme. Keittiön pohja ja sijainti vaikuttavat kuitenkin oleellisesti muiden tilojen sijoitteluun. Toki pintamateriaaleja ehtii puljaamaan vielä pitkän aikaa, mutta keittiön muoto olisi oltava jo heti alkuun selvillä. Me molemmat halusimme suuren saarekkeen ja saarekkeen taakse kaapistoseinämän. Mieheni haluaisi takaseinän mitan verran korkeaa kaappia ja minä haluaisin takaseinälle syvennyksen altaalle. Katsotaan, millaiseen ratkaisuun lopulta päädymme.

Muutimme nykyiseen rivitalokotiimme 3,5 vuotta sitten ja koska kyseessä oli uudiskohde, saimme silloin valita pintamateriaalit mielemme mukaan. Makumme on pysynyt näiden vuosien aikana melko samanlaisena, mutta toki haluamme uuteen kotiin jotain muuta, kuin mitä silloin valitsimme. Olen koostanut seuraavaksi 5 kohtaa, mitä asioita otamme keittiön kalustesuunnitteluun mukaan vanhasta kodistamme ja mitä aiomme tehdä toisin. Tämän blogipostauksen kuvat ovat nykyisestä keittiöstämme.

1. Integroidut kodinkoneet

Nykyisen keittiömme koneet ovat täysin integroituja ja näin tulee olemaan myös uudessa kodissamme. Integroidut jääkaapit ja pakastimet ovat hieman normaalia pienemmät ja erityisesti juhlien aikaan jääkaappi tuntuu pursuavan.Yhtenä vaihtoehtona voisi olla, että hankkisimme uuteen kotiin pienemmän jääkaapin esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Kodinhoitohuoneen jääkaappi voisi toimia ns. juomajääkaappina ja juhlien aikana sitä voisi käyttää tarjoiluiden säilytykseen.

2. Vetimetön keittiö

Vetimetön keittiö toimii myös uuden keittiön suunnittelun lähtökohtana. Olemme olleet tyytyväisiä nykyisen keittiömme malliin ja puhtaanapito on ollut helppoa. Toki ovien pyyhkimisen määrä varmasti vähenisi, jos laittaisimme oviin vetimet, mutta tykkäämme keittiön pelkistetystä ilmeestä ilman vetimiä. Ehkä kodinhoitohuoneen kaapistojen osalta hulluttelemme, ja valitsemme jotkut simppelit vetimet tai sitten löydämmekin matkan varrella jonkun vetimellisen keittiömallin, johon ihastumme.

3. Värimaailma

Keittiön värimaailma tulee muuttumaan nykyisestä greigestä ja mustasta (ei kiitos enää mustaa keittiötä) luultavimmin valkoisiin ja tammenvärisiin kaapistoihin. Haluaisin, että uuden kodin värimaailma olisi luonnonläheinen ja sisustuksessa olisi jonkin verran myös puuta mukana, sillä puu tuo sisustukseen lämpöä ja kodikkuutta.

4. Keittiön toiminnallisuus

Nykyinen keittiömme ei ole aivan niin toimiva, kuin toivoisin. Alun perin keittiö oli vain tuo I-mallinen ja niemekkeen tilalla oli meillä ruokapöytä. Koska ruokapöydälle oli keittiön toisella puolella tilaa, rakensimme niemekkeen jälkikäteen tuomaan apua työtilan ja säilytyksen puutteeseen. Uuteen keittiöön toiveena on enemmän lasku- ja työtilaa ja tämä toteutunee suuren saarekkeen myötä.

Vetolaatikot ovat toimineet keittiössä hyvin ja ne vetävät sisäänsä paljon tavaraa. Uuteen kotiin toivoisin myös kuivatarvikkeille apteekkarin kaapin tai vaihtoehtoisesti laatikoita, jotta avonaisia ruokapaketteja ei tarvitsisi kaivaa kaapin perältä. Olen saanut muutamaan otteeseen täyden jauhopaketin niskaani, kun olen ylähyllyltä kurotellut jotakin.

Uuden keittiön toiminnallisuutta mietimme nyt ensimmäistä kertaa myös pienten poikiemme näkökulmasta. Vielä heidän ei tarvitse ylettää lämmittämään ruokaa itse, mutta pian koittaa sekin aika, kun he jo omatoimisesti selviävät pienistä keittiöaskareista. Silloin on myös turvallisempaa, kun he ylettävät itse ottamaan astioita tai laittamaan lautasen mikroon ilman jakkaraa.

5. Yksityiskohdat

It’s all about the details! Nykyisen keittiömme yksityiskohtia en silloin ehtinyt miettiä, sillä ratkaisut piti tehdä nopealla aikataululla. Nyt haluaisin käyttää yksityiskohtien miettimiseen enemmän aikaa, sillä mielestäni mietityt yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden. Uuteen keittiöön haluaisin panostaa ainakin kauniiseen hanaan. Myös keittiön tason ja välitilan materiaalivalinnat vaikuttavat paljon koko keittiön ilmeeseen. Näistä valinnoista tulen kirjoittamaan varmasti vielä myöhemmin, kunhan saamme suunnitelmat siihen vaiheeseen.

Toiveenamme on keittiö, joka olisi toimiva ja käytännöllinen kaikkien perheenjäsentemme näkökulmasta. Keittiön pitää kestää kolhuja, sotkua ja aikaa. Keittiöstämme tulee melko pelkistetty, mutta toiveenani on, että se ei olisi liian kliininen. Keittiön ulkoasun ja toimivuuden suunnittelussa luotankin keittiösuunnittelijan apuun, jotta keittiö toimisi parhaalla mahdollisella tavalla ihan tavallisessa arjessa.

Mitä asioita sinä pidät tärkeänä keittiötä ja muita kodin kiintokalusteita suunniteltaessa? Mitkä asiat ovat toimineet omassa kodissasi ja mitä tekisit toisin?

Hulinaviikon kuulumiset

Huh mikä viikko! Insinöörismieheni on laittanut tällä viikolla tuulemaan. Alkuviikosta hän soitti rakennusvalvontaan ja tiedusteli asiaa x rakennuslupahakemukseen liittyen. Rakennustarkastaja sanoi, että hän on jäämässä muutaman viikon päästä kesälomalle, mutta heitti porkkanan: jos saamme rakennuslupahakemuksen sisään pari päivää ennen hänen lomaansa, hän lupasi käydä sen läpi ennen kuin jää lomalle. Sehän laittoi vipinää insinöörin kinttuihin.

Varmaan toista sataa puhelua myöhemmin, meillä oli perjantaina kaikki tarvittavat lippuset ja lappuset rakennuslupahakemusta varten, paitsi talotoimittajan lupakuvat. Nekin saamme toivottavasti alkuviikon aikana, eli parhaassa tapauksessa saamme rakennuslupahakemuksen vireille jo ensi viikolla!

Teimme tällä viikolla tontista vuokrasopimuksen ja maaperätutkimuksen mieheni sai sovittua perjantaiksi. Porauksia varten tontti oli raivattava ja senkin mieheni teki myöhään eräänä iltana. Tiesimme, että tontin alla on kalliota, mutta emme sitä, kuinka pinnassa kallio on ja joudummeko esimerkiksi räjäyttämään tai louhimaan kallioa. Saimme tutkimuksen jälkeen hyviä uutisia, sillä dynamiittia tai hakkua ei tarvita. (Minulla ei oikeasti ole hajuakaan, miten tämä kallion muovaaminen tapahtuisi, jos siihen olisi tarve, mutta onneksemme se ei selviä tämänkään rakennusurakan yhteydessä.)

Nyt odotamme malttamattomina talotoimittajan lupakuvia, ja lupaan jakaa niitä teille, kun ne ovat valmiit. Kerron samalla myös talotoimittajan valinnasta ja kilpailutuksesta.

Tällä viikolla raivasimme tontilta risukon maaperätutkimusta varten.

Uusi koti on vielä kahden muuton päässä

Kun suunnittelimme, että aloittaisimme rakentamaan omaa taloa, yksi asia ärsytti minua ylitse muiden: muuttaminen väliaikaiseen kotiin ennen uuden kodin valmistumista. Kaikki asunnon vaihtoon liittyvät asiat, kuten oman asunnon myyminen, uuden kodin löytäminen ja muuttaminen stressaavat minua paljon. Kaikkien pitäisi tapahtua vielä tietysti tietyssä järjestyksessä.

Oman kotimme myyminen sujui lopulta niin helposti ja nopeasti, että en melkein edes usko sitä todeksi. Kun olimme saaneet tontin, mieheni markkinoi taloamme kahdelle naapurillemme. Toisen naapurimme kautta löytyikin ostaja meidän kodillemme nopeasti, emmekä olleet ehtineet olla vielä edes yhteydessä välittäjään. Tämän viikon perjantaina teimme kodistamme kaupat ja syyskuun aikana olisi edessä muutto johonkin, josta emme vielä tiedä. Etsimme siis kuumeisesti uutta vuokrakotia vanhan Kouvolan alueelta ja toiveissa olisi, että koti olisi tilava, johon meidän kaikki tavarat mahtuisivat, eikä meidän tarvitsisi hankkia erillistä varastoa. Jos siis tiedät jonkun kohteen, joka ei ole Oikotiellä, Etuovessa tai Torissa, niin vinkkaathan minulle! 🙂 Yhtenä vaihtoehtona on ostaa pieni, edullinen asunto, joka jäisi myöhemmin sijoituskäyttöön, mutta silloin joudumme tinkimään asumismukavuudesta rakentamisajalla. Ahdas ja epäkäytännöllinen asuminen pienten lasten kanssa yhdistettynä rakentamisajan stressiin ei kuulosta etukäteen ajateltuna hyvältä yhtälöltä, mutta parempi sekin kuin sillan alla.

Meillä on siis edessä vielä ainakin kaksi muuttoa ennen kuin pääsemme vihdoin uuteen kotiimme. Rakennusajan asumiseen on kaikilla omat ratkaisunsa ja siihen vaikuttaa niin moni asia ja rakentajien elämäntilanne. Meille oli lopulta itsestään selvää, että myymme nykyisen kotimme ennen kuin ryhdymme rakentamaan. Emme edes pankilta tiedustelleet, olisiko meillä ollut mahdollisuutta kahteen suurehkoon lainaan, mutta kulunut koronakevät opetti sen, että oman talouden suhteen ei voi olla liian varovainen. Myymällä oman kotimme ennen rakentamista pystymme takaamaan taloudellisen mielenrauhan siltä osin, kun se nyt rakentajalle, ja etenkin tällaisena epävarmana aikana, on mahdollista. Pitkänä miinuspuolena tässä ratkaisussa on tietysti yksi ylimääräinen muutto. Toivotaan, että löytäisimme ihanan väliaikaiskodin, jossa meillä olisi hyvä olla rakennusajan. Kyllä tämä takennusprojekti on aikamoinen maraton, ja me olemme vasta ylittäneet hätäisesti lähtöviivan.

Miten te olette järjestäneet rakennusajan asumisen? Sujuiko teillä asunnon myyminen ja mahdollinen muutto ilman kommelluksia?

Se oikea löytyi lopulta lammen ääreltä

Etsimme rakentamiseen sopivaa tonttia vuosia, mutta sitä oikeaa ei vain tuntunut löytyvän. Kriteerilistamme oli pitkä, ja ehkä osittain myös mahdoton: keskusta olisi kävelymatkan päässä, tontti olisi kaunis, rauhallinen ja naapurusto mukava, tontti olisi perustustavaltaan helppo ja kohtuuhintainen. Toiveena oli lisäksi, että tontti sijaitsisi kaava-alueella, joka mahdollistaisi yksikerroksisen talon rakentamisen. Lisäksi tärkeää oli tietysti huomioida matka lähimpään päiväkotiin ja kouluun. Asumme Kouvolassa, mutta selasimme tonttitarjontaa ympäri Kymenlaaksoa, sillä sekä minun, että mieheni työpaikat sijaitsevat Etelä-Kymenlaaksossa.

Kesken hulluimman koronakevään huomasimme, että Kouvolaan lammen äärelle kaavoitettu viimeinen asuinalue oli tulossa hakuun. Mieheni oli tästä innoissaan, mutta minä olin vastahakoinen: tontille olisi rakennettava kaksikerroksinen talo ja keskustaankin olisi pitkä kävelymatka. Asuinalue itsessään on ihana, sillä heti asuinalueen vieressä kulkee ulkoilureitti ja lammen ympäri pääsee kiertämään pitkospuita pitkin. Kävimme useana iltana kiertelemässä alueella ja suostuin lopulta siihen, että haemme kolmea mielestämme parasta tonttia, joista olisi näkymä lammelle. Eihän tonttia olisi pakko ottaa, vaikka sen saisimme.

Tontin takarajalla on pieni puistoalue, luontopolku ja ihana lampi virkistysalueineen

Vapun jälkeen koitti arvontapäivä ja saimmekin samana päivänä viestin, että meitä oli onnistanut ja meille oli varattu tontti. Tämän tiedon jälkeen aloimme ottaa selvää rakentamisesta ja ehdimme jo suunnittelemaankin talon kaksikerroksisena. Puhelu Kouvolan rakennusvalvontaan laittoi kuitenkin suunnitelmat jäihin, sillä valvonnasta väläytettiin mahdollisuutta, että alueelle voisikin rakentaa talon yhteen tasoon. Pitkiltä tuntuneiden viikkojen jälkeen saimme vahvistuksen, että alueelle voi rakentaa myös yksitasoisen talon, mutta siihen vaaditaan poikkeuslupa. Sopii meille, vaikkakin se vie taas vähän enemmän aikaa.

Hahmottelimme tulevan kodin pohjakuvaa, ja talon ja autotallin asemointia tontille kuukauden päivät. Viime viikolla laitoimme tarjouspyynnöt eteenpäin eri talotehtaille ja paikalliselle rakentajalle, ja kesäkuun lopussa pääsemme luultavasti aloittamaan vertailun eri talotehtaiden ja rakentajien kesken. Olemme saaneet muutamalta talotoimittajalta todella hyvää palvelua ja tällaisena pienten putiikkien rakastajana hyvä palvelu saa minut joka kerta hykertelemään. Vaikka hintalapulla on toki suuri merkitys, haluamme talokumppanin valinnassa kiinnittää huomiota myös palvelun laatuun. Palaan tähän kilpailutukseen vielä uudestaan, kun olemme valinneet meille oikean kumppanin.

Olisi kiva kuulla, millaisia kriteerejä teillä on ollut tontin tai talotoimittajan valinnan suhteen. Tai vaikka oma koti olisi vielä kaukainenkin haave, mitä asioita pitäisit tärkeänä?