Missä mennään, milloin päästään muuttamaan ja rakennetaanko itse?

Monia kiinnostaa rakentamisen aikataulu ja yleisin kysymys, joka minulle esitetään onkin, että milloin pääsemme muuttamaan. Tavoitteenamme on, että saisimme muuttoluvan toukokuun loppuun mennessä ja ensi kesäksi siis jo uuteen kotiin. Aikataulu on napakka, mutta sen pitäisi olla kuitenkin ihan realistinen, ellei matkan varrella tule yllätyksiä.

Tontilla on tehty nyt muutama viikko maanrakennustöitä ja ne valmistuvat tämän viikon aikana. Ensi viikolla tehdään perustukset, ja sen jälkeen alkaa valmistelut lattiavalua varten. Päädyimme siihen, että lattia valetaan ennen talopaketin tuloa, jolloin pääsemme joulukuussa heti talopaketin saavuttua tekemään sisätöitä, eikä tarvitse odottaa lattian kuivumista. Mieheni kunnianhimoisena tavoitteena olisi saada autotalli rakennettua ennen kuin talopaketti tulee, joten syksystäkin on tulossa kiireinen raksan osalta.

Haluaisimme lyödä lukkoon myös kalustetoimittajat mahdollisimman pian, jotta pystymme keskittymään talvella ja keväällä rakentamiseen, eikä kalusteiden kilpailuttamista tarvitsisi enää siinä vaiheessa miettiä, vaan voisimme keskittyä yksityiskohtien viilaamiseen.

Moni on myös kysynyt, rakennammeko talon itse. Meille tulee Kannustalon talopaketti ulkoapäin valmiina eli meidän tehtäväksemme jää tehdä itse tai teettää ulkopuolisella mm. väliseinät, sisäkaton, viemäri- ja sähkötyöt ja tietysti kaikki pinnat. Teemme itse osan töistä appiukkoni avustuksella ja tämän lisäksi palkkaamme apuun ammattilaisia, jotta talo valmistuisi aikataulussa ja työn jälki olisi priimaa. Olemme päässeet seuraamaan esimerkiksi ammattimaalaria työssään ja tästä urakasta maksamme mieluusti ammattilaiselle, sillä työ sujuu ammattimaalarilta uskomattoman nopeasti ja työn jälki on myös eri luokkaa, kuin jos tekisimme sen itse. Osan LVI- ja sähkötöistä, eli esimerkiksi putkien ja sähköjohtojen viennit, teemme itse, sillä tämmöisestä työstä on turha maksaa korkeaa tuntipalkkaa ammattilaiselle, sillä siinä menee itse tehtynä sama aika. Eli yritämme tasapainoilla hinnan, laadun ja aikataulun kanssa sen suhteen, mitä kannattaa tehdä itse, ja mikä teettää ulkopuolisella.

Jos rakentamisen aikataulusta heräsi jotain kysyttävää tai kommentoitavaa, jätä kommentti, niin vastailen mielelläni. 🙂

2 ajatusta aiheesta “Missä mennään, milloin päästään muuttamaan ja rakennetaanko itse?”

  1. Tsemppiä teidän taloprojektin kanssa. Veljeni on taloprojektia aloittamassa Espoossa. Tietääkseni hänelle olisi myös talopaketti tulossa. Maanrakennustöiden osalta kestikö tämä osuus kauan? Luultavasti tontin raivauksen ja perustusten tekoon on vaikea määritellä aikataulua koska tontit ja perustusten teko vaihtelevat paljon.

    1. Kiitos kommentista! Meillä tontin raivaukseen meni pari päivää ja maatöihin kaksi viikkoa. Meillä oli maatöissä kaivinkone kuljettajineen ja mieheni oli lapiohommissa. Tämän päälle tuli sitten perustusten tekeminen, johon palkattiin perustusfirma hommiin. Perustuksissa meni muistaakseni kolme päivää. Kuten sanoit, aikaan (ja kuluihin) vaikuttaa tosi moni asia: pitääkö louhia kalliota, paaluttaa, kuinka paljon pitää vaihtaa maata jne.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *